Corredors.cat

Massatge amb els peus

Correu electrònic Imprimeix PDF

Els peus, així com les mans, els colzes i els genolls s'han utilitzat sempre per a donar massatges. Es considera que els habitants del continent asiàtic van ser els primers que perfeccionaren aquestes tècniques... A Espanya fa més de vint anys un valencià de nom José Martínez va crea aquesta tècnica denominada Desbloqueig Pedestre.

(Aquest text és un extracte de l'article publicat a la revista Cuerpomente d'abril 2010, redactat per l'Àngel López (Hanrath) i el seu company de consulta Lluís Iglesias)

 

www.shiatsuinsitu.com

 

Per fer-ho va aglutinar tots els seus coneixements sobre treball corporal, els va estructurar amb encert i això li va sumar un dels seus invents més pràctics: la camilla amb barres laterals.

Va ser la seva pròpia experiència com a receptor de massatges -era corredor de llargues distàncies i tenia una tendència a patir lesions- i amb la ajuda de la seva incontenible creativitat el que li va permetre posar a punt el massatge pedestre. Des de llavors aquesta disciplina s'ha donat a conèixer tant per mitja de tallers formatius com pels agraïts pacients que el tasten.

El massatge pedestre permet accedir a una àrea més àmplia de pell de la que abracen les mans. Per un altra banda, al treballar amb tot el pes corporal, es disposa de major capacitat de pressió i resulta més fàcil de graduar. Nombrosos terapeutes manuals, osteòpates i quiromassatgistes entre d'altres, estan descobrint amb aquesta tècnica el tacte i les possibilitats del peu per ampliar l'efectivitat dels seus tractaments.

147772

Què sent l'usuari?

Al parlar de massatge ens ve a la ment la imatge d'unes mans treballant sobre la pell. Imaginar-se uns peus en el seu lloc genera cert respecte i desconfiança, per por a que la pressió resulti excessivament forta o que el massatgista no sàpiga regular-la amb efectivitat. En canvi, el comentari més habitual al finalitzar un tractament per part del receptor és d'alegre sorpresa. El que s'imaginava com dolorós i incòmode es converteix en una sensació de sentir-se més alt i més expandit. El comentari que més s'escolta sol ser: "és just el que anava cercant". Nombroses persones pregunten amb incredulitat: "Tot el massatge l'has fet amb els peus?". I el que és més important, senten com si haguessin desaparegut els seus bloquejos o contractures musculars.

Aquest és un dels aspectes bàsics del massatge pedestre. El peus son capaços de mobilitzar una gran quantitat de sang, líquids i limfa, el que propicia un drenatge molt poderós. Així es neteja la sang residual dels músculs i es posa el cos en moviment. Hi ha una descompressió general tant des del punt de vista físic com psíquic.

Per la Medicina Tradicional Xinesa la sang constitueix un tipus de Qi o energia; sense Qi la sang seria un fluid inert. En molts casos el recorregut que fa el peu coincideix, sobre la musculatura, amb els meridians que regula el massatge Shiatsu (japonès) o el Tuina (xinès).

147773

Com transcorre una sessió?

El tractament sol iniciar-se amb una exploració manual per detectar les possibles patologies que pot presentar la persona: zones contracturades, inflamacions, diferents temperatures corporals, pigmentació de la pell, alineació vertebral, asimetries... Aquest reconeixement servirà també per a què el professional determini si existeix alguna contraindicació per administrar la teràpia.

La qüestió que produeix major respecte i fins i tot por per a qui desconeix aquesta tècnica és imaginar-se a una altra persona situada dempeus sobra la seva esquena. Però la majoria de "pedipulacions" es realitzen amb un sol peu; d'aquesta manera el pes corporal descansa sobre l'altre peu del terapeuta i constitueix la base de l'equilibri.

Segons les característiques del receptor, el massatgista exercirà còmodament una pressió que pot anar des d'1 kg fins a 100 kg, si bé 20 kg és la pressió aproximada mitja de treball. Aquest ampli ventall de pressions mostra la capacitat de control que depara aquesta tècnica.

 

Diferents massatges

El peu s'utilitza amb tota la seva amplitud: el taló, l'arc plantar, la part lateral i els dits. I els moviments son sorprenentment variats: es fa el massatge realitzant friccions transverses, amassant la musculatura, fent estiraments amb els peus utilitzats com eina de palanca, desbloquejant els punts gatell amb el taló i els dits, sempre en sincronia amb la respiració del receptor.

S'utilitzen olis tenint en compte les seves qualitats en aromateràpia i es treballa qualsevol part del cos: l'esquena, els paquets musculars de les cames, els braços, les mans, els peus, el pit, l'abdomen i fins i tot el cap si és necessari. Es tracta d'un massatge indicat per a qualsevol estructura muscular i òssia sana que reuneixi certes condicions. Resulta molt efectiu amb els problemes musculars, de lligaments o tendons a partir dels dotze anys. El límit superior d'edat depèn de la salut general de la persona i en especial dels seus ossos i muscles.

Com vaig comentar al principi, va ser José Martínez qui va desenvolupar la primera teràpia pedestre a Occident i a ell li agraeixo l'haver-me mostrat les seves experiències i coneixements. Avui en dia existeixen cada cop més nous terapeutes i pacients i continuem treballant per portar a més gent els recursos que genera el treball del cos mitjançant els peus.

Més informació:

www.youtube.com/watch?v=bzaO1U5Alxs

Àngel López Hanrath
Acupuntor i Terapeuta en shiatsu
www.shiatsuinsitu.com